Η φιλοσοφία μας

Μετά από 20 χρόνια αδιάκοπης εργασίας γύρω από τον κλάδο των ζώων συντροφιάς, ένα ακόμα όνειρο μου γίνεται πραγματικότητα. Ένα περιοδικό για την Κύπρο, που απευθύνεται σε όλους τους κηδεμόνες και φίλους των ζώων συντροφιάς, με σαφή στόχο την υπεύθυνη κηδεμονία τους.
Ώριμο αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων, με έμπειρους συνεργάτες αρθρογράφους, καθένας ξεχωριστός επαγγελματίας ή σημαντικός εθελοντής, σε εποχές που όλοι όσοι διαθέτουν ενσυναίσθηση και νιώθουν όπως τα ζώα, δίνουν καθημερινά το δικό τους αξιοσέβαστο αγώνα για αυτά. Ένα περιοδικό που φιλοδοξεί να έχει σημαντικό ρόλο στη ζωή των μικρών μας φίλων.

Το About Pets που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, με αφορμή την επίσκεψή σας στην έκθεση, είναι μια προσεγμένη έκδοση που θα φτάνει και μελλοντικά σε όσους το επιθυμούν ταχυδρομικά, εντελώς δωρεάν, με πολλές πληροφορίες….με πολλές ιδέες και δώρα! Θα μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε: Να γράφετε, να φωτογραφίζετε, να μας ενημερώνετε για τη ζωή σας με τον μικρό σας φίλο.

Το περιοδικό θα αναφέρεται στη κοινή ζωή μας με το σκύλο, τη γάτα, τα τρωκτικά, τo ενυδρείο, τα πτηνά συντροφιάς και τα ερπετά. Θα μάθουμε για την ιστορία τους, το ρόλο που έχουν στην καθημερινότητα μας και τους ιδανικούς τρόπους ώστε να συμβιώνουμε αρμονικά μαζί τους. Ένα περιοδικό που θα σας παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η ευζωία τους.

Η εξημέρωση τους σαφώς άρχισε για χρηστικούς λόγους, αλλά εξελίχθηκε και πλέον οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά με τα εξημερωμένα ζώα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που εξημερωμένα ζώα γίνονται κατοικίδια χωρίς να υπάρχει καμία χρηστική αξία.

Σήμερα ασταμάτητοι αγώνες δίνονται παγκόσμια για αυτό με στόχο πάντα την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Μία από τις σημαντικότερες πάντα έννοιες στη μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα θα αποτελεί ο «όρος του δεσμού», ο οποίος τοποθετείται την περίοδο της εξημέρωσης των διαφόρων ειδών, καθώς η ισχυρή έννοια του δεσμού επέτρεψε στα ζώα από κατοικίδια, να θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ανθρώπου.

Ένα περιοδικό λοιπόν που θα ασχοληθεί με το σκύλο ο οποίος είναι δίπλα μας για περίπου 30.000 χρόνια, ενώ σήμερα υπάρχουν 400 και ίσως παραπάνω φυλές του και πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευφυές ζώο το οποίο εφόσον εκπαιδευτεί μπορεί να μάθει μέχρι και 100 λέξεις ή ίσως και παραπάνω.

Θα μάθουμε τα πάντα για τη γάτα (Felis catus – Αίλουρος η γαλή ή Felis silvestris catus) που είναι ένα ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών και το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο που ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια. Ένας δεινός θηρευτής, που μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές εντολές. Για τη γάτα τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας της.

Θα μιλάμε για τα τρωκτικά (Rodentia) ζώα αρκετά κοινωνικά που ολοένα κερδίζουν έδαφος στη συγκατοίκησή τους με τον άνθρωπο. Επίσης για τα λαγόμορφα που ανήκουν στη τάξη των θηλαστικών, γνωστά και ως Διπλόδοντα.

Το περιοδικό θα ασχοληθεί ακόμη με τα Ενυδρεία, τα οποία μελέτες ψυχολογίας απέδειξαν πως προσφέρουν ενθουσιασμό και δημιουργούν εγρήγορση στους ανθρώπους. Ενισχύουν την υγεία, την όρεξη για ζωή και προσφέρουν ψυχική ισορροπία.
Το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας θα σας μιλάει για τα πτηνά συντροφιάς (πουλιά) που είναι ζώα ομοιόθερμα σπονδυλωτά. Με κυριότερο χαρακτηριστικό ασφαλώς τις πτέρυγές τους, τα ελαφριά οστά τους που τους βοηθούν στο πέταγμα, την πέντε φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ τους από τον άνθρωπο, τους οφθαλμούς τους, που είναι ισχυρότεροι από αυτούς των θηλαστικών και το μεγάλο άνοιγμα της κόρης τους, που κάνει τα πάντα να φαίνονται φωτεινότερα.

Τέλος, το περιοδικό θα συζητάει μαζί σας και για τα ερπετά. Τα τετράποδα σπονδυλόζωα της κλάσεως Σαυρόψιδα (Sauropsida) που χαρακτηρίζονται από την αναπνοή αέρα, τη γέννηση κελυφωτών αυγών (με εξαίρεση κάποιων φιδιών που γεννούν ζωντανά μικρά) και έχουν δέρμα που καλύπτεται με φολίδες ή αποφύσεις. Τα ερπετά είναι το πιο παλιό είδος ζώου που υφίσταται σήμερα στη γη.

Το περιοδικό θα περιλαμβάνει επίσης άρθρα φιλοζωικά καθώς και συνεντεύξεις όπου μέσα από αυτά θα διαφαίνεται και το έργο εθελοντικών ομάδων που δρούνε στην Κύπρο με στόχο την επίτευξη της ευζωίας αυτών των πλασμάτων, αλλά και τη διάσωση χιλιάδων ψυχών που συναντώνται καθημερινά στο δρόμο να παλεύουν για τη ζωή τους, με μόνο όπλο την ελπίδα τους.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε πάντα είναι ότι ένα ζώο συντροφιάς θα έχει ανάγκη της φροντίδας σας για όλη τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως θα σας προσφέρει στιγμές ξεκούρασης, διασκέδασης, ξεγνοιασιάς.
Στιγμές γεμάτες θετικά συναισθήματα.
Η ζωή δίπλα σε ένα κατοικίδιο είναι ένα μαγευτικό ταξίδι!
Καλή ανάγνωση…