• English
#aboutpets2019
Για την Ελλάδα: +30 211 4021758 vasilis@aboutpets.eu
Για την Κύπρο: 70000109 andreas@aboutpets.eu
MENUMENU
 • MY ABOUTPETS
 • ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

     Χώρος Κρατικής Έκθεσης
     Περιοχή Μακεδονίτισσας, Έγκωμη, Λευκωσία
    • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

     Σάββατο 13 Απριλίου
     10:00 - 20:30
     Κυριακή 14 Απριλίου
     10:00 - 20:00
    • ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

     Σε επαγγελματίες του κλάδου, σε κηδεμόνες και φίλους των ζώων συντροφιάς.
     Γενική Είσοδος - 5€.
     Διήμερο εισιτήριο - 8€.
     Δωρεάν είσοδος για παιδιά μέχρι 6 ετών.
     Δωρεάν είσοδος για επαγγελματίες - Απαιτείται εγγραφή.
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

     Για την Ελλάδα:
     +30 211 4021758
     vasilis@aboutpets.eu
     Για την Κύπρο:
     70000109
     andreas@aboutpets.eu

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι!

Νοέμβριος 21, 2018 - alex

Comments are off for this post.

Γράφει ο Σαράντος Μενούτης, Κτηνίατρος Α.Π.Θ.

Έρχεται το καλοκαίρι. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο καλός καιρός προσφέρονται για βόλτες και εξορμήσεις με τα κατοικίδιά μας. Η εποχή αυτή όμως, μπορεί να κρύβει και κινδύνους για τους μικρούς μας φίλους. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι τα εξής:

Θερμοπληξία
Θερμοπληξία είναι η υπερβολική και παρατεταμένη άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος παρά την προσπάθεια του θερμορυθμιστικού κέντρου να την επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με ταχύπνοια, έμετο, διάρροια, νευρικά συμπτώματα, αταξία, λήθαργο και κώμα. Παχύσαρκοι σκύλοι και βραχυκεφαλικές φυλές κινδυνεύουν περισσότερο. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο κηδεμόνας πρέπει να μεταφέρει το σκύλο σε σκιερό και δροσερό μέρος και να τον διαβρέξει με δροσερό (όχι παγωμένο) νερό.
Η μεταφορά στον κτηνίατρο πρέπει να είναι άμεση ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Για να μη βρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να αποφεύγουμε τις βόλτες τις μεσημεριανές ώρες και να μην υποβάλλουμε το σκύλο μας σε έντονη και παρατεταμένη άσκηση. Απαραίτητη είναι η συχνή χορήγηση νερού.

Εξωπαράσιτα
Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση της υγρασίας δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των εξωπαρασίτων τα κυριότερα εκ των οποίων είναι οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες και τα κουνούπια. Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοικίδιων είναι πολλές. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα της εξωπαρασίτωσης είναι ο μηχανικός ερεθισμός και η όχληση που προκαλείται στο ζώο. Πολλά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα ή ακόμα και να μεταφέρουν επικίνδυνα νοσήματα όπως η ερλιχίωση, η λεϊσμανίωση και η διροφιλαρίωση. Η περιοδική εφαρμογή αντιπαρασιτικών σκευασμάτων μπορεί να μας απαλλάξει από τα περισσότερα παράσιτα και να αποτρέψει την επαναμόλυνση του κατοικίδίου μας.

Ξένα σώματα
Μια εκδρομή στην εξοχή, στο δάσος ή σε μέρη με πυκνή βλάστηση μπορεί να κρύβει αναπάντεχες εκπλήξεις για εμάς και το σκύλο μας. Άγανα, μικρά κλαδιά, στελέχη φυτών μπορούν εύκολα να μπλεχτούν στο τρίχωμα του ζώου και να σφηνωθούν στο δέρμα και στις μεσοδακτύλιες πτυχές ή να εισέλθουν στον ακουστικό πόρο. Πολύ σύντομα θα δούμε κάποιο απόστημα, συρίγγιο, έξοδο πύου, εκδηλώσεις πόνου και κνησμό. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναπόφευκτη αφού το ξένο σώμα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα. Ο συχνός έλεγχος του τριχώματος καθώς επίσης και η ψηλάφηση των μεσοδακτύλιων πτυχών και η επισκόπηση των αυτιών μπορεί να μας γλιτώσει από αυτά τα προβλήματα.

Θάλασσα
Η κολύμβηση στη θάλασσα μαζί με το σκύλο μας είναι μια υπέροχη εμπειρία. Το νερό όμως μπορεί να γίνει η αφορμή για αρκετά προβλήματα. Η κατάποση θαλασσινού νερού μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδες και διάρροιες ενώ η είσοδος νερού στα αυτιά αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ωτίτιδας. Το αλάτι από την άλλη μπορεί να προκαλέσει κνησμό και δερματίτιδες. Εύκολα μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις αν μετά το μπάνιο στεγνώνουμε τα αυτιά με λίγο βαμβάκι και ξεπλένουμε το τρίχωμα του ζώου με γλυκό νερό. Υπάρχουν επίσης και σκευάσματα που βοηθάνε στον καθαρισμό και τη μείωση της υγρασίας του ακουστικού πόρου.

Καλό καλοκαίρι!

alex

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Χώρος Κρατικής Έκθεσης
Περιοχή Μακεδονίτισσας, Έγκωμη, Λευκωσία

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Σάββατο 13 Απριλίου
10:00 – 20:30
Κυριακή 14 Απριλίου
10:00 – 20:00

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε επαγγελματίες του κλάδου, σε κηδεμόνες και φίλους των ζώων συντροφιάς.
Γενική Είσοδος – 5€.
Διήμερο εισιτήριο – 8€.
Δωρεάν είσοδος για παιδιά μέχρι 6 ετών.
Δωρεάν είσοδος για επαγγελματίες – Απαιτείται εγγραφή.

Follow us on Facebook